vrijdag 2 oktober 2015 Onderzoek naar thuistraining voor hartpatiënten

Minder dan 30 procent van de hartpatiënten volgt een revalidatieprogramma. Patiënten die wel meedoen vallen na de intensieve begeleiding vaak terug in hun oude patroon. Daarom is er een dringend behoefte aan innovatieve revalidatiemethoden die meer gericht zijn op leefstijlverbetering. In Maxima Medisch Centrum gaat binnenkort één van de grootste Europese studies van start naar de effecten van telerevalidatie bij hartpatiënten.

Weten hoe thuisrevalidatie werkt? Kijk hier voor de beeldreportage.

Of bekijk de video:

 

Hareld Kemps, cardioloog in MMC en onderzoeksleider: “Hartrevalidatie is gericht op lichamelijk en psychisch herstel en op het voorkomen van ziekte in de toekomst. Een belangrijk onderdeel van hartrevalidatie is fysieke training, die tot nu toe in het ziekenhuis plaatsvindt. Met de SmartCare studie willen we onderzoeken of thuis trainen, onder goede begeleiding, een alternatief is. We willen bekijken of dit meer aanspreekt en of patiënten ook ná het programma zelf blijven trainen en meer gaan bewegen.”

 
Hartrevalidatie cardiologie onderzoek MMC

  

Thuis of in het ziekenhuis

Het onderzoek wordt uitgevoerd door Rutger Brouwers, arts-onderzoeker en promovendus op dit onderwerp: “In de SmartCare studie volgen we een jaar lang twee groepen van in totaal 300 patiënten. Eén groep volgt het reguliere revalidatieprogramma in het ziekenhuis, terwijl de andere groep thuis traint. Patiënten die thuis trainen worden op afstand begeleid, waarbij gebruik wordt gemaakt van moderne technologie zoals beweegsensoren en videocommunicatie, Begeleiding op afstand heeft verschillende voordelen voor de patiënt; zo hoeven patiënten niet meer naar het ziekenhuis te komen, kunnen ze op de voor hen prettigste manier en tijdstip bewegen en is het op de langere termijn hopelijk makkelijker om het vol te houden.” Sommige patiënten vinden het ook een voordeel dat ze niet in een groep hoeven te trainen. Daarnaast kan deze groep gebruik maken van een op maat gemaakt online gezondheidsportaal, dat ook door andere zorgverleners binnen of buiten het ziekenhuis kan worden gebruikt.

 

Effect

Om het effect te meten wordt bekeken hoe actief patiënten uit beide groepen in het dagelijks leven zijn. Daarnaast worden beide trainingsprogramma’s vergeleken op de conditie (door middel van een fietstest), het gewicht en de bloeddruk. Vragenlijsten geven een beeld van de veranderingen van de kwaliteit van leven, eventuele angst of depressie, kosteneffectiviteit van de behandeling, tevredenheid over de aanpak en de mate waarin de patiënt zelf invloed kan uitoefenen op zijn/haar gezondheid.

 

Weten hoe thuisrevalidatie werkt? Kijk hier voor de beeldreportage

of bekijk de video:

Wilt u een afspraak maken of heeft u vragen?

Longrevalidatie:

(040) 888 61 00

Hartrevalidatie:

(040) 88855 30

Oncologische Revalidatie:

(040) 888 53 20

Openingstijden
Maandag tot en met vrijdag
08.30 uur tot 17.00 uur

Routebeschrijving

Route Eindhoven